ECDL

Permisul european de conducere a computerului (ECDLEuropean Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale recunoscut la nivel internaţional în 150 de ţări și numără până în prezent 14 milioane de persoane înregistrate în program.

Permisul ECDL oferă deţinătorului său o bază standard de cunoştinţe IT necesară în noua societate informaţională ce se află în continuă dezvoltare.

Cu ajutorul Permisului ECDL vă puteţi creşte gradul de mobilitate profesională şi puteţi utiliza calculatorul în mod eficient şi productiv indiferent de vârstă, profesie sau domeniu de activitate.

Permisul ECDL obţinut este valabil pe o perioadă nedeterminată, competenţele digitale fiind certificate pe viaţă, în conformitate cu programele analitice aferente fiecărui modul, aflate în vigoare la momentul susţinerii examinării.

În afara Europei, programul ECDL este cunoscut drept ICDL – International Computer Driving Licence.

 • Elevi

  Elevii care deţin competenţe digitale se vor bucura de o experienţă educaţională îmbogăţită şi vor fi mai bine pregătiţi pentru viaţă, pentru locul de muncă şi pentru studiile ulterioare.
  Elevii care folosesc tehnologia în procesul de învăţare au performanţe mai bune la şcoală şi sunt mai motivaţi să înveţe.

  Elevii care dețin Permisul ECDL își pot echivala proba de Competențe digitale din cadrul Examenului de Bacalaureat Naţional.

  5 motive să iţi iei ECDL în şcoală:

  1.    Competenţele digitale sunt asigurate pentru nivelul următor

  Pentru un elev universitatea sau locul de muncă nu se află într-un orizont foarte îndepărtat.
  Luând în calcul competiţia pe care o înfruntă pentru a avea acces la ambele niveluri, elevii ar trebui să se pregătească încă din şcoală pentru ele.
  Obţine competenţele necesare acum şi vei putea aborda cu încredere oricare din pașii următori.
  2.    Postările şi mesajele text ≠ competenţe digitale

  A învăţa să utilizezi dispozitive hardware mai complexe decât un dispozitiv cu un buton (sau un buton A şi un buton B) este important.
  Editarea de text, lucrul cu foi de calcul şi baze de date nu sunt intuitive şi rapid de învăţat. Aceste aplicaţii sunt complexe şi inevitabile în viaţa profesională.
  Este greşit să te aştepţi că vei moşteni aceste competenţe doar pentru că ai crescut înconjurat de tehnologie.

  3.    Adolescenţii învaţă mai repede decât adulţii

  Creierul unui adolescent încă se dezvoltă, deci încă îşi menţine maleabilitatea din faza copilăriei când se comportă ca un burete ce absoarbe continuu informaţii. Acest lucru face ca elevii să înveţe mai repede şi să reţină mai uşor informaţia decât adulţii.
  Profită acum de acest avantaj.

  4.    Nu se ştie ce rezervă viitorul

  Nimic nu este sigur în această lume. Tehnologia schimbă locurile de muncă sau le face depăşite.
  Termeni precum “competenţe” şi “abilitate” pot părea de neînţeles pentru adolescenţi, însă sunt elementele cheie pentru angajaţii care trebuie să facă faţă industriilor ce creează specificaţii tehnice pentru locurile de muncă mult mai rapid decât au capacitate universităţile să dezvolte cursuri care să le înveţe.

  5.    Aceia care se tem vor avea cel mai mult de câştigat

  Elevii care susţin cu fermitate că a învăţa şi dobândi competenţe digitale este un chin şi că nu vor obţine nimic de pe urma lor, sunt cei care, de obicei, îşi dezvoltă cel mai bine aceste abilităţi şi continuă apoi să înveţe şi să beneficieze la maximum de computerele pe care le au la dispoziţie.
  ECDL îţi poate fi de ajutor pe întreg parcursul vieţii.

  ECDL_2013_034_Profile_Banners_v03_Elev.jpg